Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2024/1 sayılı Tebliğ ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmış olup, bu Tebliğ’in yayımlanmasından hemen sonra bu kez 2024/2 sayılı Tebliğ ile 2024/1 sayılı Tebliğ çerçevesinde 8/e bendinde yapılan düzenlemede değişikliğe gidilmiştir.

Bakanlık tarfından yapılan bu değişikliğin akabinde 29.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8860 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapılmıştır.

A. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/1) ile getirilen düzenlemeler:

Mezkur Tebliğ’in 2. maddesi ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in 8. maddesinin 2.fıkrasının (e) bendi “Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlamadan yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılarak üretilen güneş panelleri” olacak şekilde değiştirilmiştir.

Yine aynı fıkranın (f) bendinde yer alan “yurt dışından temin edilecek kanat, jeneratör ve türbinler” ibaresi “yurt dışında üretilen kanat ve kuleler” şeklinde değiştirilmiş ve 01.01.2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere “Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller” ifadesini içeren yeni bir (g) bendi eklenmiştir.

Benzer şekilde, aynı Tebliğ’in 14. maddesi kapsamında da çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. İşbu maddeye eklenen yeni fıkralar uyarınca;

  • İlave Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (“İSPİH”), yalnızca 29.06.2021 tarihi ve sonrasındaki müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında uygulanır.
  • İSPİH desteğinin uygulanabilmesi için yatırımcıların, yatırım teşvik belgesinde kayıtlı sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasının bittiği dönemi takip eden 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvurması gerekmektedir.
  • Söz konusu teşvik belgesi üzerinde Bakanlık tarafından ilave bir değişiklik yapılmaksızın, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından İSPİH desteği başvuru tarihindeki aya ilişkin bildirim ile birlikte destek uygulamasına başlanır. Bununla beraber, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ayın biri ile yirmisi arasında başvuruda bulunulmuş ise, bu başvuru kapsamında başvuru tarihinden bir önceki aya ilişkin bildirimlerden dolayı da İSPİH desteğinden yararlanılabilir.
  • Yatırımcılar teşvik belgelerinde belirtilen sigorta primi işveren hissesi desteği süresinin her bir yılına karşılık bir ay için İSPİH desteğinden yararlandırıldıktan sonra uygulamaya son verilir.
  • İSPİH desteğine konu çalışan sayısının hesaplanmasında, teşvik belgelerinde kayıtlı sigorta primi işveren hissesi desteğinden kısmi süreli çalışma, sigortalıya ilişkin rapor, ücretsiz izin gibi eksik günler hariç olmak üzere toplam 360 gün prim ödeme süresinde faydalanmış kadın ve/veya genç dikkate alınır. Bu Tebliğ kapsamında “genç”, 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış kişiyi ifade eder.
  • İSPİH desteği, istihdam edilecek kadın ve/veya genç sigortalılar için uygulanacaksa da, İSPİH desteğinden faydalanılacak kişi sayısının hesaplanmasında esas çalışanlar ile destekten faydalanılan çalışanların aynı kişiler olması gerekmemektedir.
  •  İSPİH desteğinden faydalanılacak genç bakımından, destekten faydalanılan her bir ayın ilk günü 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış olması şartı aranmaktadır. Teşvik belgesi üzerinde kayıtlı mevcut istihdam sayısı dikkate alınmaksızın ilgili ay için İSPİH desteği uygulanır.
  • Yararlanılan İSPİH desteği tutarı, yatırımcının faydalandığı sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı da dahil olmak üzere teşvik belgesinde kayıtlı azami destek tutarını geçemez ve hesaplanan çalışan sayısı teşvik belgesinde kayıtlı olan ilave istihdam sayısını aşamaz. Aynı işyeri sicil numarasında birden fazla teşvik belgesi kapsamında İSPİH desteği uygulanması halinde, destek uygulamasında birleştirilen belgelerdeki azami prim tutarları toplamı dikkate alınır.
  • Birden fazla teşvik belgesinin uygulaması, aynı işyeri sicil numarası altında tamamı İSPİH desteğinden yararlanabilecek belgeler olması şartı ile birleştirildiğinde, ilgili teşvik belgelerinde belirtilen sigorta primi işveren hissesi desteği süresinin toplamı ve birleştirme sonucu sağlanan ilave istihdam ile hesaplanan çalışan sayısı dikkate alınmak suretiyle İSPİH desteği uygulanır. Diğer taraftan, yatırımcılar, aynı işyeri sicil numarasında birleştirilen sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasının sona ermesini takiben İSPİH desteğinin uygulanabilmesi için başvuruda bulunma imkanına sahiptir.
  • İSPİH desteğinden yararlanabilecek yatırımcılara ilişkin olarak firma adı, teşvik belgesi sayısı, işyeri sicil numarası, istihdam sayısı, vergi  dairesi, vergi   numarası, destek başlangıç dönemi ve destekten yararlanma süresine dair bilgiler, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Bakanlığa ayda bir defa olmak üzere bildirilir.
  • İSPİH desteği, 17.10.2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamındaki yatırımlarda uygulanmaz.

Aynı Tebliğin 15. maddesine ise aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

  • Sigorta primi desteği içeren teşvik belgelerinde, 14. maddenin İSPİH desteğine ilişkin hükümleri sigorta primi desteği için de uygulanır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in 14. maddesine ve 15. maddesine eklenen ve yukarıda açıklanan söz konusu fıkralar, işbu Tebliğ’in yayım tarihi olan 24.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

B. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/2) ile getirilen düzenleme;

  • Mezkur Tebliğ ile 20.06.2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in 8. maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde 2024/1 sayılı Tebliğ ile yapılan düzenlemede değişikliğe gidilmiş ve madde “Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri” şeklinde değiştirilmiştir.

İşbu Tebliğ, 24.08.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 25.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

C. 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 8860 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı

Mezkur Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın 1. maddesi ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 11. maddesinin 13. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

  • “(13) Teşvik belgelerinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara fazladan ödenen faiz veya kâr payı desteği tutan, her bir destek ödemesinin yapıldığı tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan faiz ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre yatımcıdan geri alınır. Bu hüküm, bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanır.”

Değişiklik öncesinde; fazladan ödenen faiz veya kar payı, kredinin kullandırıldığı tarihte uygulanan faiz veya kar payı oranı esas alınarak faiziyle birlikte 6183 sayılı Kanun çerçevesinde tahsil edilirken, değişiklik sonrasında oran olarak gecikme zammının dikkate alınacağı düzenlenmiştir.

Mezkur Karar’ın 2. maddesinde aynı Karar’ın EK-4 sayılı ve “Teşvik Edilmeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları” başlıklı ekinin II/B bölümüne aşağıdaki sıra eklenmiştir.

  • “3- Fotovoltaik güneş paneli üretimi yatırımları, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak üretilen güneş hücresi ile entegre olması halinde ve hücre üretim kapasitesini aşmamak kaydıyla desteklenebilir.”

Mezkur Karar’ın 3. maddesi ile aynı Karar’ın EK-8 sayılı “Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi” güncelenerek Karar’ın ekinde yer almıştır.

Değişiklikler Karar’ın yayım tarihi olan 24.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu değişikliklere ilişkin linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240824.pdf

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240825.pdf

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240829.pdf